מבנים יכולים להמשיך ולהישאר על עומדם למשך שנים ארוכות, אך לא לנצח. בעבודות הבנייה שמתבצעות לצורך הקמת מבנים נעשים תהליכים רבים ומורכבים, שמטרתם היא להצליח להקים מבנה עמיד ויציב שיהיה גם בטיחותי עבור אלו המאכלסים אותו. במקרה של מבנים קיימים קיים חשש שיקרסו, במיוחד אם מדובר על מבנים ישנים שספגו נזקים סביבתיים משמעותיים, וכן גם מבנים לא חוקיים שנבנו בצורה לא מקצועית.
בכדי למנוע את המצב בו מבנה יקרוס מעצמו ויגרום נזק וסכנה לכל הסביבה, המהלך הנכון והמתאים שיש לעשות היא להקדים תרופה למכה ולפשוט להרוס אותו, כאשר עבודות ההריסה מתבצעות בצורה מחושבת, מבוקרת ומדויקת ביותר כדי למנוע נזק וסכנות לנפש ולסביבה. קיימות שיטות שונות לביצוע עבודות הריסה, עליהן נרחיב בשורות הבאות.
עבודות הריסה של מבנים קטנים
אחד מהתהליכים של עבודות הריסה של מבנים מיועד להרס של מבנים קטנים, לרוב אלו יהיו מבנים זמניים או מבנים שגודלם קטן יחסית כמו מחסנים, יחידות דיור ומבנים אחרים. בדרך כלל שמדברים על עבודות הריסה של מבנים, הכוונה היא להרס של מבנים עשויים בטון – שפעולת ההריסה של מבנים כאלו מחייבת שימוש בכלים מתאימים, וכן עבודה מקצועית שנעשית על ידי קבלן מוסמך בתחום.
הריסה של מבנה קטן תעשה בצורה מהירה בדרך כלל, כיוון שמדובר על מבנה קטן שלא דורש עבודה רבה. שיטת ההריסה תעשה בהתאם לסוג ומיקום המבנה, כאשר הבחירה תהיה בין ניסור וקידוח בטון המבנה עד להרס שלו או הריסתו באמצעות כלים מכניים כבדים.
עבודות הריסה של מבנים גדולים
מבנים גדולים מציבים באופן טבעי מורכבות גדולה יותר בתהליך ההרס שלהם, כיוון שמדובר על מבנים שיש בהם הרבה חלקים והם מתפרסים על שטח גדול. כיוון שחלק ממטרות עבודות הריסה היא למנוע נזק לסביבה, תהליך ההריסה של מבנים גדולים ייעשה בצורה כמה שיותר מחושבת וזהירה כדי למנוע נזק למבנים סמוכים, למזער נזקים למרחב שנמצא בסמוך למבנה וכן גם מינימום סכנה לעוברי אורח ושכנים באזור.
הדרך הטובה ביותר להפעיל לחץ על מבנה גדול לצורך הריסתו היא באמצעות כלים הנדסיים, שאלו כלים כבדים המשמשים את ענף הבנייה כמו דחפורים, טרקטורים, בולדוזרים, מנופים וכו'. בשפה מקצועית כלים כבדים אלו מכונים ציוד מכני כבד, והם יכולים לשאת משקלים כבדים מאוד וכן גם להפעיל לחץ רב על יסודות ומבנים העשויים מבטון, פלדה וברזל – שאלו חומרי הגלם העיקריים שנמצאים במבנים.
תהליך ההריסה של מבנים גדולים יכול להיעשות בשתי שיטות שונות, הרס נרחב ואגרסיבי עם ציוד מכני כבד או לחלופין הרס מיידי באמצעות חומר נפץ. למרות שנראה כי השיטה הראשונה היא יותר איטית, זוהי השיטה הנפוצה ביותר בה משתמשים עבור עבודות הריסה של מבנים גדולים, כיוון שפיצוץ מבנה לצורך הריסתו עלול לגרום נזק רב לסביבה במיוחד אם מדובר על שטח עירוני.
הריסה למטרות כלכליות – יש דבר כזה?
רבים המקרים בהם עולה הצורך לבצע הרס של מבנים מסיבות הנדסיות בטיחותיות, אך ישנם לא מעט מקרים שעבודות ההריסה משמשות למטרות כלכליות ורווח כספי. מצבים כאלו מתרחשים כשיזם מחליט להרוס מבנה קיים, לרוב מבנה ישן בתוך רשות מקומית, במטרה לבנות במקומו מבנה חדש וגדול יותר שמנצל את כל שטח הנדל"ן עליו הוא נמצא.
הריסות כאלו בשטחים עירוניים מוכרות גם בשם פינוי-בינוי, שזוהי יוזמה שנעשית על ידי רשויות מקומיות המחליטות לאפשר ליזמים להקים מבנים מודרניים ומשופרים במקום מבנים קיימים בעיר, מתוך מטרה להעניק שיפור דיור לדיירי המבנים ולהעלות את איכות החיים שלהם בעיר.
מהלך שכזה מעניק רווח כלכלי הן ליזם, לדיירים ולרשות המקומית כיוון שהיזם מצליח לבנות מבנה גדול יותר עם יותר דירות למכירה, הדיירים שאכלסו את המבנה הישן חוזרים לגור במבנה חדש ומשופר עליו הם יכולים להרוויח יותר ממכירתו או השכרתו, וכן הרשות המקומית מרוויחה משיפור מראה פני העיר ומשיכת תושבים נוספים אליה.
האם ניתן לבצע עבודות הריסה חלקיות?
למרות שהרס מבנים נשמע כמו פעולה אגרסיבית ששמה קץ למבנים עומדים, ישנן עבודות הריסה שנעשות בצורה חלקית במטרה לבצע הרס ופירוק חלקי בלבד של המבנה הקיים. מצבים כאלו יכולים להתרחש כאשר בעל מבנה/נכס מעוניין לבצע שיפוץ במבנה הקיים כדי להרחיב אותו, ולאחר קבלת ההיתרים המתאימים מהרשות המקומית הוא מבצע הרס חלקי של המבנה כדי לאפשר הרחבה שלו על פי תוכניות הבנייה והאישורים שניתנו.
גם במקרים בהם מתגלות חריגות בנייה במבנים קיימים, הרשויות המקומיות נוקטות סנקציות כנגד מפירי החוק כדי שיסירו את החריגות שנבנו על ידם. במידה ובעלי הנכס אינם הורסים את החריגה שנעשתה בצורה עצמאית, הרשות המקומית מגיעה עם כלים הנדסיים מתאימים ומבצעים הרס חלקי של החריגה שנעשתה לאות אזהרה עבור בעלי הנכס.
קבלני הריסה מוסמכים – איך לאתר את בעל המקצוע המתאים לעבודות ההריסה?
פעולת ההריסה של מבנה לא יכולה להיעשות בצורה לא מקצועית, ולכן חשוב למצוא קבלן מוסמך לביצוע העבודה. בעל מקצוע כזה יהיה עם רישיון תקף ומתאים וכן גם עם ניסיון הנדסי של מבנים, ויגיע קודם כל למקום בו המבנה נמצא כדי להעריך את מצבו ואת שיטת ההריסה הדרושה להשגת המטרה.