תהליך הריסת בית יכול להימשך מספר חודשים, לעיתים גם שנים. הסיבה לכך היא שלוקח זמן לקבל את האישורים מתאימים ולבצע בחינות מקיפות הכוללות סיכונים שונים. במקרה בו כבר קיימים רוב האישורים, התהליך עצמו לא אורך הרבה זמן. הריסת בית יכולה לנבוע ממגוון רחב של סיבות, החל ממבנה מסוכן למגורים ועד לחידוש עירוני. לכל מקרה של הריסת מבנה יש להיעזר במהנדס אשר יפקח על האירוע. המהנדס הוא ראש המערכת כאשר תחתיו יש קבלני משנה או חברה המתמחה בהריסת מבנים.
הריסת בית – שלבי עבודה
הריסת מבנים חייבת להיות מבוצעת בהתאם לתקנות הכתובות בחוק, בין היתר גם בהתאם לתקנות של המוסד לבטיחות ולגהות. התהליך עצמו כולל שימוש במספר שיטות עבודה עליהן נדבר בהמשך, לפניכם כל שלבי ביצוע הריסת בית:
- אישורים – השלב הראשון הוא קבלת אישור מהרשות המקומית. בכל המקרים (למעט מקרים חריגים) יש לקבל אישור מטעם הרשות המקומית. מבין האישורים הנדרשים הוא קבלת היתר, ללא קבלת היתר לא ניתן יהיה להתחיל בעבודה בצורה חוקית.
- בדיקת מבנה – לאחר קבלת האישור על מהנדס לבחון את המבנה המיועד להריסה. אחד הדברים הקריטיים הוא לבחון האם מדובר על מבנה המחובר למבנים אחרים, יש לבחון שהריסת הבית אינה גורמת לנזקים היקפיים. גם במקרה בו מדובר על מבנים צמודים ניתן להשתמש בשיטות עבודה הכוללת סלקטיביות. על המהנדס לבנות תוכנית עבודה בהתאם לממצאים אותו קיבל.
- תוכנית עבודה – לאחר בדיקת המבנה מתחילים את תוכנית העבודה. תוכנית העבודה כוללת את כל הציוד בו יש להיעזר כדי להרוס את המבנה. יש לקחת בחשבון האם מדובר על מבנה צפוף בתוך עיר ועוד פרמטרים שונים ליצירת תוכנית העבודה. במקומות בהם לא ניתן להשתמש בכלי הנדסה מסיביים, נוכל למצוא תחלופות או להיעזר בקבלן ניסור בטון.
- תוכנית בטיחות – תוכנית הבטיחות כוללת את כל הסיכונים הכרוכים בביצוע הריסת בית. יש לבחון כל מקרה, ולדעת מהו המענה הזמין ביותר. גם כאן אנחנו נרצה לוודא שכל התשתיות מנותקות: קווי מתח, מים, תקשורת, גז וביוב. בנוסף, יש להסיר כל דבר אשר עלול לגרום לסכנה כמו זכוכיות (חלונות).
- הריסת בית – השלב האחרון הוא תחילת ביצוע המלאכה. בתום הריסת הבית יש לפנות את כל הפסולת לאתרים מורשים באמצעות כלי העברה ייעודיים. במקרה בו יש צורך, על בעל המקצוע גם להכשיר את הקרקע לבנייה מחודשת.
הריסת בית – שיטות עבודה
הריסת בית יכולה להתבצע לפי מספר שיטות, לכל שיטות יש את היתרונות והחסרונות שלה. חשוב להבין, כל שיטה גם דורשת היתר, לא מדובר על היתר הריסה כולל. בכתיבת תוכנית העבודה על הקבלן לציין את כלי הציוד בו ישתמש, משך זה מוערך של הפעולה וכמו כן, פרטים טכניים נוספים. ריכזנו עבורכם את כל שיטת הריסת הבתים:
- ניסור בטון – שיטת ניסור בטון היא שיטה פופולרית בה קבלן בטון מבצע את העבודה. השימוש בניסור בטון הוא בכדי לבצע הריסת בית בצורה מדויקת. לדוגמא, כאשר מדובר על מבנים שצמודים זה לזה נרצה להשתמש בקבלן ניסור בטון ומלבד לכך, ליצור איזונים לבתים הצמודים באמצעות כלים כאלה ואחרים. בנוסף, הריסת בית באמצעות ניסור בטון מתבצעת כאשר אנחנו לא מעוניינים להרוס את הבית בשלמותו, אלא חלקים מסוימים במבנה. הריסת בית באמצעות ניסור בטון היא בשיטה בה משתמשים במסור עוצמתי בעל קוטר גדול, להב המסור מצופה יהלום בכדי לחדור את בטון בצורה מדויקת.
- כלים הנדסיים – שימוש בכלים הנדסיים הוא לצורך הריסה מסיבית ומהירה. כלי ההנדסה בהם משתמשים הם: טרקטורים, דחפורים, זרועות מכניות, פטישים, כדור הריסה ועוד. שימו לב, גם כאן השימוש מפוקח ויש לבצע את המלאכה רק לאחר הכנת הבית להריסה. לעיתים נעזרים גם בניסור בטון לחלקים מסוימים בהריסת בית, ולאחר מכן בכלי הנדסה.
- פיצוץ מבנה – מדובר על שיטה שאינה פופולרית כיום בשל סיכונים גבוהים. השימוש בשיטה הוא ביחס למיקום המבנה ובהתאם לאישורים הנדרשים. ביצוע המלאכה נעשה באמצעות סדרה של פיצוצים בחלקים מסוימים בתשתיות המבנה. כך ניתן להרוס את המבנה בצורה של קריסה אל תוך עצמו. בדרך כלל משתמשים בשיטה זו כאשר רוצים להרוס בניין גבוה ומסיבי.
כמה עולה הריסת בית?
המחיר של הריסת בית משתנה בהתאם להיקף הפרויקט. ככל היקף הפרויקט רחב יותר, המחיר למ"ר יהיה נמוך יותר. המחירים נעים בטווח של 150 ש"ח למ"ר ועד 500 ש"ח ויותר. כדי לקבל מחיר מדויק עליכם יהיה לפנות לחברה המתמחה בהריסת מבנים. החברה בוחנת את מורכבות העבודה, את כלי העבודה בהם ישתמשו, קבלנים משניים הנדרשים לביצוע המלאכה ורק לאחר מכן יוכלו לתת לכם הצעת מחיר. חשוב להדגיש, הבחירה חייבת להתבסס על בחירת חברה מקצועית העונה לדרישות הבטיחות והמקצועיות הכתובים בחוק.