תהליך הריסת בניין חייב להיות מבוצע על ידי חברה המתמחה בהריסת מבנים. התהליך עצמו כרוך במספר שלבים אשר כל אחד מהשלבים משליך על השלב הבא. יש מספר גורמים לפיהם נרצה לעבור תהליך של הריסת בניין. התהליך עצמו כרוך באישורים של הרשות המקומית, קבלן בטון ומהנדס בניין אשר בוחן את כל התרחישים האפשריים ורק לאחר מכן ניתן יהיה להתחיל בתהליך ההריסה עצמו. לפניכם המידע המלא על הריסת בניין.
מה זה הריסת בניין?
הריסת בניין נוגעת למקרים בהם יש להרוס בניין עקב סכנה או חידוש עירוני (אלו הן הסיבות העיקריות, אך קיימות עוד סיבות משפטיות). הריסת בניין מתבצעת בין היתר כדי לחדש את המבנה הקיים ועל גביו לבנות בניין גבוה או חדש יותר – חידוש עירוני (פינוי בינוי). התהליך עצמו הוא תהליך מפוקח ומתכונן מראש, הוא מלווה בחישובים הנדסיים, גידור המקום, קבלת היתר בנייה ועוד אישורים שונים.
השלב הראשון בתהליך הריסת בניין הוא לקבל את כל האישורים הנדרשים מהרשות המקומית וכל הממונה על הרס המבנה. חשוב להדגיש, לא מדובר כאן על הריסה של קיר בודד, אלא הריסה של מבנה ולכן, התהליך עשוי לקחת מעט יותר זמן. השיקולים הם מבנים צמודים, אם מדובר על מבנה צמוד ייתכן ונדרש גם לדאוג לאיזונים לאותו מבנה. השלב השני בהריסת מבנים הוא ניתוק כל תשתיות המים, חשמל וביוב, זאת רק לאחר קבלת האישורים.
המהנדס בוחן את כל הסיכונים האפשריים בהריסת המבנה ולאחר גידור של השטח והכרזה על השטח כשטח המיועד להריסה ניתן יהיה להתחיל בביצוע המלאכה. מי שמבצע את התהליך הוא בעל מקצוע המתמחה בהריסת מבנים, בין היתר קבלן בטון אשר ממונה על ניסור בטון. כאשר מדובר על מבנים גדולים הציוד אליו אנחנו נדרשים הוא ציוד הנדסי, מחפרונים, מנופים, כדורים הרס, מכונות הידראוליות ואחרים.
בסוף התהליך יש עוד שלב הכולל פינוי פסולת. פינוי הפסולת גם הוא מבוצע באמצעות כלים הנדסיים, העמסה על משאית ייעודית והעברה לאתרים מורשים. ברוב המקרים המחיר של הפרויקט כולל פינוי פסולת, המחיר משתנה בהתאם להיקף הפסולת. חשוב לציין, לפני תחילת העבודה יש להתחיל כבר בפינוי של אביזרים שיכולים לגרום לפגיעת אדם כמו זכוכיות. השיטה המסורתית והפופולרית ביותר להריסת מבנים היא באמצעות כלים הנדסיים ובפעולות איטיות. יש מקרים בהם הפעולה מבוצעת בשיטה יותר זריזה ופחות בטוחה, זה תלוי בתנאי המקום.
הריסת בניין – למה עושים את זה?
למה מלכתחילה צריך להרוס מבנים? כפי שציינו, יש מספר סיבות. ניגע כעת בסיבות הפופולריות:
- חידוש עירוני – חידוש עירוני הוא תהליך שכל רשות מקומית רוצה לבצע. לרוב אנחנו מכנים חידוש עירוני בתור פינוי בינוי ולעיתים בתור תמ"א 38 שהיא אינה כוללת הרס מוחלט של בניין. חידוש עירוני תורם להתפתחות העיר ושוויה. בתהליך זה העירייה מיוזמתה מציעה הריסת בניין בכדי להקים על גביו בעתיד הקרוב בניין חדש וגבוה יותר. לרוב יהיה מדובר על הריסת מבנים ישנים, ורק לאחר אישור של רוב הדיירים יהיה ניתן להתחיל בתהליך.
- מבנים מסוכנים – במקרים אחרים אין לבעלי הדירות בבניין אפשרות אלא להרוס את המבנה הקיים. יש מקרים בהם הבניין מסוכן לציבור ולדיירי המבנה עקב סיבות כאלה ואחרות. לעיתים מדובר על בניינים ישנים שכבר אינם חסינים מספיק ועשויים לקרוס. מי שבודק את היתכנות הקריסה הוא מהנדס הממונה על המבנה, רצוי לערוך בחינה כזאת למבנים ישנים לעיתים תכופות וכמובן, בכל פעם בו דיירי הבניין חשים חוסר בטיחות, מופיעים סדקים וכד'.
כמה עולה הריסת בניין?
המחיר של הריסת בניין ברוב המקרים לא ייקבע לפי פרויקט, אלא לפי מ"ר. עלות ההריסה מחושבת רק לאחר שקלול כל הנתונים המשפיעים על המחיר הכוללים את מורכבות העבודה, באילו כלים יש להשתמש, האם נדרש לחזק את המבנים הצמודים, פינוי פסולת והכשרת השטח לבנייה חדשה. המחירים לרוב ינועו בטווח של 250 ש"ח למ"ר ועשויים להגיע לכ-500 ש"ח למ"ר. חשוב להדגיש, המחיר תמיד נתון לשינוי. העבודה כוללת מספר שלבים כפי שציינו, אבל אם נרד יותר לעומק הדבר נוכל לראות שהעבודה לא מתחילה מכלים הנדסיים, אלא בסיוע של קבלן ניסור אשר מנסר חלקים מסוימים במבנה ורק לאחר מכן ניתן יהיה להשתמש בכלים ידניים.
בכדי לקבל הצעת מחיר עליכם לבחור בחברה מקצועית בעלת מוניטין רחב בתחום הריסת בניין ומבנים גדולים – בדגש על מבנים גדולים. יש הבדל עיקרי בין הריסת בית פרטי ובין הריסת בניין. לכן, בחרו חברה שמחזיקה במוניטין חיובי, שיש לה ניסיון בתחום הריסת מבנים גדולים והיא זמינה לביצוע המלאכה. הדגש הוא אינו על המחיר, טווח המחירים ברוב המקרים יהיה זהה. הדגש העיקרי הוא על הפן הבטיחותי ועל הניסיון של החברה בתחום הנוכחי.