הריסת מבנה הוא תהליך המבוצע על ידי מהנדס בניין ובאמצעות קבלני משנה. לצורך הריסת מבנה יש לפעול לפי מספר שלבים אשר כולם בהתאם לתקנות הכתובות בחוק. כל פסיחה על אחד מהשלבים מכניס אותנו למצב של הריסה בלתי חוקית. הדגש בשמירה על כל השלבים אינו דווקא נוגע בפן המשפטי, אלא בעיקר בפן הבטיחותי. ריכזנו עבורכם את כל המידע הנדרש על הריסת מבנה.
מה זה הריסת מבנה?
חשוב להבין את ההבדלים בין הריסת מבנה ובין הריסת חלק במבנה. ביצוע הריסת מבנים הוא מונח המתייחס להריסת מבנה כולל, ובמקרים מסוימים גם הכשרת הקרקע לבנייה מיד לאחר סיום הריסת המבנה. ההריסה כוללת מספר שלבים, ובאמצעות קבלני משנה (קבלן בטון בעיקר) ניתן ליישם את התהליך. הריסת חלק במבנה יכול לכלול הריסת קיר לצורך הרחבת חלל הבית, הריסת עמודי בטון, כלונסאות ועוד. לרוב גם כאן אנחנו נעזר בקבלן בטון, למעט מקרים חריגים. בעבר הריסת מבנים הייתה נעשית בצורה מעט שונה, אך כיום יש לנו כלים ייעודיים אשר מאפשרים לנו לבצע את המלאכה בצורה בטוחה.
אם ניגע לרגע בכלים בהם נעזר קבלן בטון, נוכל לראות כוס יהלום, מסור יהלום ועוד אמצעים אשר באמצעותם ניתן להרוס בטון שנחשב לחומר קשה במיוחד. ההריסה מבוצעת באמצעות להב אשר על גביה יש חלקיקי או שבבי יהלום. קבלן בטון הוא רק חלק מהתהליך הכולל פעולות ידניות כדי לאפשר לכלים הנדסיים להמשיך את הפעולה. ולכן, כאשר אתם בוחרים בחברה שתבצע עבורכם הריסת מבנה יש לקחת בחשבון את כל העלויות הכוללות, את השלבים וכמובן, להיעזר רק בקבלן אשר יש לו הסמכה להריסת מבנים על פי חוק.
למה צריך להרוס מבנה?
הריסת מבנים הפכה להיות די פופולרית בשנים האחרונות, אפשר לראות את זה בעיקר בערי המרכז. בכל מקום אנחנו יכולים לראות בניין בהריסה או בניין בהליכי בנייה לאחר הריסה. ברוב המקרים מדובר על הריסה לצורך חידוש עירוני. חידוש עירוני היא מה שכל עירייה רוצה להגיע אליה, ובנוסף גם בעלי הדירות כדי להשביח את הנכס. עם זאת, יש לא מעט תהליכים בירוקרטיים שגם הממונה על ההריסה צריך לעבור, הקבלן והעירייה עצמה. לדוגמא, העירייה יכולה לבצע הריסת מבנה רק לאחר קבלן אישור ממשרד התחבורה וללא חידוש של מערכת התחבורה במקרים רבים האישורים לא יתאפשרו – זאת הסיבה שפעמים רבות מבנים יכולים לשהות בין הריסה להמשך גורים במשך שנים רבות, עד לקבלת אישור סופי והתחלת עבודה בתהליך פינוי בינוי.
הסיבה השנייה שאינה חידוש עירוני, היא מסיבות בטיחותיות. לכל מבנה צריך לערוך בחינות שגרתיות על ידי מהנדס מבנה. הוא בוחן את התשתיות, את היציבות של המבנה ובכל מקרה בו נוצר שינוי במבנה או שהוא נמצא תחת סכנה יש לפנות את כל הדיירים במבנה ולהרוס אותו. כמובן, במקרים רבים יש אפילו להרחיק את השכנים הצמודים למבנה. האחריות חלה גם על דיירי הבית לכל מקרה בהם הם חשים שינוי לא בטיחותי במבנה.
שלבי הריסת מבנה:
- אישורים – הדבר הראשון הוא קבלת אישורים גם מבעלי הדירות אשר מסכימים לערוך פינוי בינוי בנכס שלכם. מלבד לכך, יש לקבל אישורים הכוללים היתרים מהרשות המקומית. קבלת האישורים מותנית בשליחת תוכנית עבודה מסודרת, בחינה של כל גורמי הסיכון ורק לאחר מכן ניתן יהיה לקבל את האישורים. גם כאן, אנחנו רואים שקבלת אישורים יכולה לערוך מספר חודשים עד שנים.
- הכנת המבנה – לאחר קבלת האישורים יש להכין את המבנה להריסה. כדי להכין מבנה להריסה תחילה יש לגדר את המקום ולהכריז עליו בתור מבנה המיועד להריסה. לאחר מכן, בצורה ידנית יש להסיר כל גורם אשר יכול להפנות סכנה, לדוגמא זכוכיות. במהלך הריסה המבנה יהיה חסר זכוכיות בכדי שלא יתנפצו ויפגעו בעוברי אורח או בצוות המקצועי. כמו כן, יש לנתק את כל התשתיות, קבלן בטון מבצע עבודות פנימיות וחיצוניות ורק לאחר מכן יהיה ניתן לעבור לשלב הבא.
- הריסת מבנה – השלב הזה כולל שילוב של צוות מיומן וכלים הנדסיים אשר באמצעותם המבנה נהרס. גם כאן, הפעולות מבוצעות בצורה איטית ותחת השגחה כדי למנוע אסונות.
- פינוי והכנה – השלב האחרון הוא פינוי הפסולת. פינוי פסולת כולל העמסה של כל הפסולת באמצעות כלים הנדסיים למשאיות ייעודיות. את הפסולת מעבירים אך ורק לאתרים מורשים, כל העובר על החוק צפוי לעמוד בקנסות גבוהים. לבסוף, אם יש צורך בכך מכינים את הקרקע לבנייה מחודשת.
כמה עולה הריסת מבנה?
ההריסת תלויה בלא מעט גורמים, בין היתר מורכבות העבודה, מבנים סמוכים, מוניטין של חברת ההריסה, שיתוף עם קבלני משנה וגודל המבנה. המחיר נקבע כמעט בכל המקרים לפי מ"ר, ככל שהיקף המבנה יהיה רחב יותר כך המחיר למ"ר עשוי לפחות. המחירים לרוב ינועו בטווח של 150 ש"ח ועד 500 ש"ח למ"ר.